maandag 22 april 2013

Knikkerzak; iets van bijna niets

En dan ineens is het knikkertijd en moeten de knikkers mee naar school. Het zal wel met het mooie weer te maken hebben. De knikkers werden in een etui en in een oude knikkerzak naar school meegenomen, maar die knikkerzak was van een dunnig katoentje en de gaten vielen erin. Gelukkig had ik nog een stevig exemplaar in huis, ooit gemaakt voor mijn zoon.

 
De knikkerzak valt in de categorie "Iets van bijn niets", want ze is gemaakt van een oude kinder-spijkerbroek. De pijpen zijn gebruikt voor de knikkerzak zelf en ik heb een kontzak ruim uitgeknipt en met een zigzagsteek weer op de knikkerzak genaaid (zie je het vierkantje van zigzagsteken, zo ruim heb ik de zak dus uitgeknipt, dus met achterkant en al, zo hoefde ik de zak er niet opnieuw op te zetten, ik ben nl. een nogal luie naaister).


 
Het koordje is ook gerecycled, en je kan natuurlijk allerlei leuke spijkerbroek-details verwerken in de knikkerzak.

donderdag 18 april 2013

Slagroom experiment of hoe maak je boter?

Zelfgeklopte slagroom is natuurlijk veel lekkerder dan uit zo'n spuitbus. En als we vroeger thuis slagroom klopte waarschuwde mijn moeder altijd om niet te lang te kloppen, want dan werd het boter. Ik durf nog steeds geen hele dikke slagroom te maken, bang dat het ineens in boter veranderd.

Waarom weet ik niet, maar nu na 46 jaar wilde ik toch wel eens gewoon doorkloppen, het zal de leeftijd wel zijn ofzo. We hebben er dus een experimentje van gemaakt, samen met de meiden.

 
Men neme twee bekertjes slagroom en een mengkom en een mixer natuurlijk.
 

En dan maar mixen. Eerst wordt het slagroom, dan hele dikke slagroom en je vraagt je af of het nog gaat veranderen. Daar was je tenslotte al die jaren voor gewaarschuwd. Doorkloppen maar.
En dan ineens begint het een soort van te schiften. Het worden korreltjes met een soort melk ertussen.
 
 
En uiteindelijk wordt het dus echt boter. Met vocht erbij. Alles even afgieten door een zeefje en ....
  
 
dit is dan het resultaat. Echte boter en een glas vocht wat eigenlijk gewoon naar melk smaakt (maar dan wel vette melk).
 
 
 Dat moet natuurlijk direct geproefd worden.


 
LEKKER!!!!!
 
Experiment geslaagd!