donderdag 30 augustus 2012

Koninklijk breiwerk 2

Nooit geweten dat breien zo verslavend kan zijn, maar dit is echt een heel leuk breiwerk om te doen. En ik ben ook zo benieuwd naar het resultaat, dus ik benut ieder vrij moment. (Dat valt nog tegen, want de school begint volgdende week pas!)
 
Twee zijkanten zijn nu klaar, hieronder het resultaat. Je laat de steken gewoon op een rondbreinaald rusten, dan kan je later de laatste strook eraan vastbreien.
 
 



En hier zie je hoe je de lussen opneemt om de volgende strook te breien.
 
 
Ik ga snel aan de volgende rand beginnen, dan kan ik het resultaat weer laten zien. Tot blogs!


vrijdag 24 augustus 2012

Vakantie en een koninklijk breiwerk

Terug van weggeweest, zoals zovelen. We hebben twee heerlijke vakantieweken in Denemarken achter de rug.

 
Mooi weer, prachtige rustige strandjes, mooie natuur, leuke oude stadjes, kortom alle ingredienten voor een lekker uitrust-vakantie.
 
 
En het mooiste was nog wel de breiwinkel in een dorpje vlakbij ons huisje. De breiwinkel heet Garniture (http://www.garniture.nu/) en is gevestigd in Middelfart. En daar hadden ze me toch een leuke breipakketten en mooie wol! Ik kon de verleiding niet weerstaan en ben drie keer op bezoek geweest en kwam met twee tassen wol weer thuis.
 
 
 
 
Een breiwerk dat mij enorm inspireerde was een prachtige omslagdoek in roomwitte wol. De winkelmevrouw vertelde mij dat dit Mary's Royal Svob was. Ofwel, Mary's koninklijke sjaal. Ik ben niet zo goed thuis in het Deense koningshuis, maar begreep dat de kroonprins getrouwd is met Mary. Zij hebben meerdere kinderen en ieder kind was bij de geboorte gewikkeld in deze mooie gebreide omslagdoek. Bij aankoop van de wol kreeg ik het patroon cadeau en alzo geschiedde. Lastig opstakel is wel dat het patroon in het Deens geschreven is, maar met behulp van de vertaalhulp van Drops lukt het wel.
 
Het patroon kun je hier vinden: marys royale svob
En echt, het lijkt moeilijk, maar ik vind het tot nu toe goed te doen.
 
 
Je begint met een vierkante lap in ribbelsteek, met aan alle zijdes lussen. Die gebruik je later om de tweede rand te breien. Je breit tot een breedte van 60 lussen, dan ga je weer minderen tot je 3 steken overhebt. Dan afhechten.
 


Vervolgens brei je alle vier de zijdes apart. Je neemt dus 60 lussen op aan 1 zijkant en breit de brede kantrand. Dat doe je voor alle vier de zijdes. Momenteel ben ik bezig met de tweede zijde, dus nog even geduld, dan laat ik zien hoe het vordert. Uiteindelijk komt er dan nog om de sjaal een mooie kantrand die je helemaal rondom breit. Ik vind het heel leuk om te doen, een aanrader!
 
 
Kijk, hier zie je de koninklijke tweeling nog een keer in hun mooie omslagdoeken. En het sprak mij natuurlijk extra aan omdat ik zelf een tweeling heb. De dames willen graag allebei zo'n doek, leuk voor later (je weet maar nooit wat de toekomst nog kan brengen).
 
De breiwinkelmevrouw vertelde mij nog dat er heel veel moeders en oma's in Denemarken deze omslagdoeken nu ook breien. Wie volgt?
 
Zo en nu ga ik nog lekker even breien! Tot gauw.